Zamak, pek çok avantajından ötürü imalat sektöründe çokça kullanılan bir metal alaşımdır. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan bu malzeme, ilk olarak 1920’li yıllarda The New Jersey ZincCompany tarafından geliştirilmiştir. Zamak, saf çinko elementine belli miktarda alüminyum, magnezyum ve bakır eklenerek üretilmektedir. Dünyada çok kullanılan bu metal alaşım, kelime olarak içeriğindeki elementlerin Almanca isimlerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu elementler;
Z – Zink (Çinko)
A – Aluminium (Alüminyum)
MA –Magnesium (Magnezyum)
K – Kupfer (Bakır)
Zamak Alaşımının Özellikleri Nelerdir?
Zamak, pek çok önemli özelliklere sahiptir ve bu nedenle yoğun rağbet görmektedir. Tamamen geri dönüştürülebilir çevre dostu bir alaşım olan zamak, son derece dayanıklı olup kopmaya, esnemeye yer vermez. Elektrik iletimi ve ısı iletimi açısından oldukça avantajlıdır. Kalıp kullanım ömrü çok daha uzun, kalıp maliyeti ise daha düşüktür. Kolay işlenebilir özelliği ile de ön plana çıkmaktadır.
Zamak Nerelerde Kullanılır?
Zamak, sahip olduğu birçok avantajı nedeniyle pek çok sektörde kullanılmaktadır. Kullanım alanı geniş olan zamak, mobilya bağlantı elemanları, otomotiv, tekstil, inşaat, elektrik ve elektronik endüstrisi gibi sektörler için önemli bir malzemedir. Örneğin köşe bağlantı aparatları, kapı ve dolap kulpları, menteşeler ve dekoratif aksesuarlar zamak kullanılarak yapılmaktadır.
Zamak Nasıl İşlenir?
Her malzemenin kendine göre erime ve soğuma ısısı bulunur ancak temelde yapılan işlem, ergin metallerin tümünde aynıdır. Sıvı hâle getirilen metaller, uygun makineler ile kalıplarına dökülerek soğutulur ve son şeklini alır. Oldukça sağlam ve direnci yüksek bir malzeme olan zamak, 400 derecede ergin hâle gelir ve kalıp dökümü için uygun hâle getirilir. Enjeksiyon ve santrifüj makineleriyle dökümü yapılan zamak, çelik kalıplarda soğutulur ve endüstride kullanıma hazırlanır. Soğuyan dökümün kalıptan çıkarılması ile kullanıma hazır hâle gelen alaşım, dayanıklı ve sağlam yapısıyla sanayi sektörünün vazgeçilmez parçalarından biridir.