Dolap içinde yahut duvarda tek kullanılan raflar, ev dekorasyonu için oldukça önemlidir. Duvara veya dolap içine monte edildiklerinden rafların iyi şekilde durması için raf tutucular olmazsa olmaz malzemelerimizdir. Kullanılan rafın şekline, türüne, ebatına, rengine ve istenilen tasarıma uygun olarak seçimler farklılık gösterebilir. Bununla birlikte rafın kullanım amacı ve yeri de önem arz eden bir diğer konu.
Raf Tutucu Nedir?
Evin pek çok bölümünde raf kullanımına ihtiyaç duyulur. Rafın bulunduğu yerde sabit durması ve ağırlığı taşıması için raf tutucular devreye girer. Raf tutucular demir, metal, plastik, zamak ve çinko gibi malzemelerden üretilir. Raf tutucular, ihtiyaca göre tekli, ikili, dörtlü veya sekizli olarak kullanılabilir. Ne kadar sayıda ürünün kullanılacağı, rafın taşıyacağı ağırlığa ve hangi malzemeden yapıldığına bağlıdır. Genellikle taşıma kapasiteleri 10 kg, 20 kg ve 80 kg’a kadar çıkabilir. Bu ağırlıklar, modele, uzunluğa, kalınlığa ve yapılan malzemeye göre belirlenmektedir.
Raf Tutucu Çeşitleri
Bir çok özellik ve kriter söz konusu olduğu için pek çok farklı seçenek arasından değerlendirme yapılabilir. Dikkate alınması gereken ilk konu, kullanılan rafın ne gibi özelliklere sahip olduğudur. Metal raf altları için ayrıca mıknatıslı raf tutucu modelleri vardır. Ayakların görünmemesini isteyen kişiler için gizli raf tutucular da bulunmaktadır. Bunlar, çubuk şeklinde olup duvar içine yerleştirilir ve uçan raf görüntüsü oluşturur. Raf tutucu ayak görüntüsünden rahatsız olmayanlar ise farklı geometrik şekillere, renklere ve tasarımlara sahip raf tutucu türleri arasından seçim yapabilirler. Geometrik şekiller arasında kare, daire, yassı, oval, U ve L şekillerini sayabiliriz. Her bir şekil, farklı kullanım ve raf boyutu için uygundur.
Raf Tutucu Montajı Nasıl Yapılır?
Kurulumda ihtiyaç duyulan malzemelerin başında montaj vidaları gelir. Bazı modeller, tek vida ile montaj gerektirirken pelikan ve penguen gibi modeller ise çift vida ile montaj gerektirir. Vidaların gevşemesini engellemek için vida pulları kullanılır. Rafın belirli bir yüksekliğe sabitlenebilmesi için pimlerden yararlanılır. Pimler, rafların kaymasını engeller. Ayrıca vantuzlu pim çeşitleri de bulunmaktadır. Diğer bir sabitleme parçası da dübeldir. Dübel, genellikle plastik malzemeden üretilir. Raf tutucu aparat çeşitlerinden hangisinin montaj için gerekli olduğu, raf ve raf tutucu çeşidine göre farklılık gösterir. Vipes’in farklı özelliklere sahip raf tutucu çeşitlerinden ihtiyaçlarınıza göre uygun modelleri sepetinize ekleyebilirsiniz.